12.1.14

Kuah Yong Tau Foo

Cara membuat kuah yong tau foo.

meh aku share sikit resepi kuah yong tau foo(kurang pedas,aku tak suka makan pedas2,nnti klu pedas ,hilang khusyuk nk makan .hehehe

Bahan- bahan;
1sudu myk masak
1 sudu myk bijan
1 sudu serbuk cili(aku buat sendiri-guna 3 tangkai cili kering,basuh dahulu kmdian goreng dan blander)
1 sudu teh belacan atau otak2 udang
2 sudu teh sos tiram
3sudu makan kicap pekat
3 ketul gula melaka (Hitam)
2 sudu makan tepung jagung - campur dan kacau dengan air sejuk
1/2 cawan air masak
garam dan gula secukup rasa
Kacang goreng
Bijan yang telah d goreng

Cara-cara  memasak:

1. Panaskan periuk.
Masukkan minyak masak(aku guna myk zaitun)dan myk bijan kedalam periuk yang telah dipanaskan
.2. Masukkan cili  dan belacan atau otak2 udang. Kacau sehingga agak garing.
3. Masukkan gula melaka. Biarkan ia cair.
4. Masukkan sos tiram dan kicap pekat. Kacau sehingga semua sebati.
5. Masukkan air masak dengan tepung jagung. Kacau semuanya sehingga mendidih dan sebati,tambah garam dan gula scukup rasa.
6. Tuang dalam bekas, taburkan bijan dan hidangkan bersama bahan-bahan Yong tau foo.
.klu kurang bahan tu,korang tambah ye,ikut citarasa..selamat mencuba..sedap!

0 ulasan:

Catat Ulasan

order di sini




SILA TULIS SENARAI ORDER ANDA DI SINI

SILA TULIS SENARAI ORDER ANDA DI Sini
Boleh SMS/Line/WeChat/ whatsapp 019-4190489
FACEBOOK:Butik Miza D Mughniiza